© AAR Creative Media 2015.

  • Facebook Basic Black
  • LinkedIn Basic Black
  • Twitter Basic Black

STRATEGI PELABURAN AMANAH SAHAM BUMIPUTERA

December 27, 2018

 

 

Ramai yang tanya semalam, ok ke 7%?...bagus ke 7%?....boleh untung ke 7%.

Macam2 soalan, saya terima. Tak sempat nak reply semalam. Busy sikit uruskan business dan ada 2 unit vacant property saya tenant nak masuk....😀.

1. Kalau tanya saya dividen dan bonus 7% ASB, pada saya ok je. Sebab bergantung kepada matlamat kewangan dan strategy pelaburan masing2. 

Strategy saya - 

i. ASB ni adalah tempat untuk saya simpan cash untuk jangka masa panjang kalau tak guna. So, pokok (unit) dijamin oleh kerajaan, 1 on 1...so, tak pening kepala dah kat situ. Habih tu, kalau nak pakai untuk peluang pelaburan macam mana?...Ohh...yang tu saya dah ada Account Overdraft yang saya pledge dengan sijil ASB 10 tahun lepas...So, rolling kat situ je la. Interest OD yang kita pakai?, rolling pakai cash flow dan pada masa yang sama dividen ASB tetap terkumpul kat dalam account ASB.

ii. ASB adalah tempat saya nak longgokkan semua cash saya bila nak retire nanti. Sebab ASB ni ada limit. ASB 1 : 200,000...ASB 2 : 200,000 kalau ada anak setiap anak RM 200,000 (baru di naikkan, sebelum nie RM 50,000 sahaja).....

Kalau saya dan isteri dan 2 anak...saya ada allocation RM 1.2 juta ASB. 

Suami : 200K + 200K = 400K
Isteri : 200K + 200K = 400K
Anak 1 = 200K
Anak 2 = 200K

Total RM : RM 1,200,000

So, katakan dengan dividen terkumpul dan tak keluarkan...selama 30 tahun 7% setahun return on average "jumlah terkumpul" ada dalam RM 9.5 juta.

So, cuba kira...kalau dapat return 7% setiap tahun dari RM9,500,000...setahun RM 665,000 dividen. So sebulan RM 55,000 (tak kena income TAX)....ada faham ke? 

Cuma wajib kena ZAKAT. Kalau tak nanti jadi bahan bakar je kat akhirat nanti...so, ZAKAT 2.5% je...

So, by the time lepas 30 tahun nanti......mana2 unit property yang nak di liquidate sebab tak nak handle dan maintain...cash tersebut....boleh le longgokan kat ASB tu. Sebab kalau kita punya ASB limit akan ikut jumlah tertinggi yang pernah ada dalam account tu.

Contoh...ASB account kita pernah cecah 500K...then, kita keluarkan RM 300K untuk another investment or business....so, kita punya allocation untuk ASB masih tetap 500K..so, kalau ada duit kat tempat yang kurang bagi return, boleh pindahkan ke ASB untuk dapatkan return yang lebih tinggi.

Lebih baik dari letak kat FD. Sebab FD paling tinggi pun saya pernah dapat offer 4%....biasa2 dapat 3.5% sahaja.

So, itu strategy saya.

Makkk aii...macam mana nak penuhkan ASB semua tu....?...

Kalau takde ilmu memang semua jadi gelap gelita...kalau tahu cara, mudah je....cuma perlukan ilmu, tindakan yang konsisten, attitude yang bagus....dan beberapa step lagi...

Saya?...saya penuhkan dengan beberapa cara....ni saya kongsikan semuanya.....takde rahsia2 dah....

1- Start buat business untuk tambah income
2- ASB - OD - ASBF

Ini link saya share kat blog saya pasal OD - ASB. Tahun 2008 saya buat... http://www.azizriadi.com/2009/09/over-draft.html

3- Business + OD = Property.
4- Property = Capital Appreciation + Cashflow rental + Refinance + Flipping
5- Return from other investment (yang lebih tinggi risiko tapi lebih tinggi return)....bukan MLM or scam scheme ya...saya hanya terlibat dengan genuine shariah investment sahaja.
6- Keep kembangkan business portfolio.

2. Boleh untung ke 7%...

Kalau kita start awal...in sha Allah boleh untung....tapi kalau cuma niat dan minat je, sampai sekarang tak buat tindakan....kou tengok je la orang buat huntung....saya tahu pasal dividen ASB nie since tahun 2000 (18 tahun lepas) dan saya dah start....OD-ASB tahun 2008...10 tahun lepas....saya tahu, saya belajar bagi faham dan saya start bertindak.

Kuncinya adalah BERTINDAK. Bukan asyik 

THINK...THINK...THINK....DO NOTHING...

3- Okey ke 7%....?

Untuk saya, dalam keadaan market yang lembab, saham pun banyak yang menjunam...pada saya..OK. Orang lain?...saya tak tahu, sebab matlamat kewangan berbeza2...Saya tak focus pada orang lain..saya focus dengan matlamat kewangan saya.

4- Bagus ke kalau invest sekarang?....

Tak bagus invest sekarang....habih tu bila yang bagus?..tahun depan?....Tak....30 tahun lepas....kalau you dah terlepas 30 tahun lepas tu....yang ada masa adalah sekarang....so, start la sekarang....

5- ASB hanya untuk bumiputera...kalau dapat kat Non-Bumi....bayangkan semua duit diorang dalam FD diorang campak kat ASB....macam mana?..mmg sekejapan je penuh quota. So, kita bumiputera ni kena le rebut peluangg....untuk yang nak. Yang tak nak, ada je banyak lagi cara lain....

Oklah....itu sahaja perkongsian saya hari ni....benda tak best sangat pun....simple2 je. Sifu2 lain ilmu lagi hebat...saya nie...kira cap ayam je...sikit2 invest...mana yang mampu. Alhamdulillah..saya sangat bersyukur dan happy apa yang saya buat dan hasil yang saya dapat.

Kalau anda jenis yang bebetul nak belajar dan ada commitment nak buat...boleh click kat sini 

http://financialcoach.wasap.my/

http://financialcoach.wasap.my/

Kalau tak nak, takpe, mungkin boleh tekan butang share, sebab mungkin ada kengkawan anda yang nak. So, kalau kita tak nak, kita boleh kat orang yang mungkin kita nak. Kalau kita tahu, tapi kita simpan (dah le kita tak nak, share kat orang pun tak nak)....memang tak boleh nak buat apa laa...🙂.

Sekian dari saya....untuk yang bertanya...kalau tak faham lagi..boleh DM saya.

Thank you.

AAR.
www.azizriadi.com

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

7 CARA MUDAH KEKALKAN SEMANGAT YANG HILANG

August 22, 2017

1/2
Please reload

Recent Posts

August 22, 2017

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags