© AAR Creative Media 2015.

  • Facebook Basic Black
  • LinkedIn Basic Black
  • Twitter Basic Black

MALAYSIA MENGALAMI LAMBAKAN RUMAH TIDAK TERJUAL

Beberapa hari lepas, saya terbaca satu artikel di surat khabar Utusan Malaysia 12 September 2019, berkenaan lambakan rumah. Ada beberapa punca menyebabkan perkara ini berlaku. Antaranya adalah seperti berikut :

1- Banyak rumah mewah yang harga jutaan ringgit yang menyebabkan tak ramai yang mampu membeli disebabkan oleh kemampuan kewangan yang terhad.

2- Kawasan yang tidak strategik dengan harga yang tidak sepadan dengan nilai pasaran semasa di kawasan sekiling. Sebagai contoh, rumah sub-sale (rumah siap dan orang jual), ada yang berharga lebih rendah dari rumah yang baru dibina yang mengambil masa 2-3 tahun untuk disiapkan.

3- Ramai yang mempunyai masalah kurang pendapatan dan juga rekod pinjaman bank yang kurang baik menyebabkan sukar untuk membuat pinjaman bank.

4- Ada juga yang disebabkan oleh commitment bulanan atas hutang-hutang seperti kereta dan credit card menyebabkan peluang untuk buat pinjaman perumahan menjadi sukar sebab bank susah nak luluskan pinjaman.

Terdapat beberapa faktor lain tapi mungkin tidak memberi kesan secara langsung.

“32,810 unit rumah tidak terjual dan ia juga melibatkan rumah 'mampu milik' "

“Pihak pemaju mencadangkan untuk menawarkan hartanah yang tidak terjual kepada warga asing ” 

Apa tindakan kita bila nampak perkara macam nie?. Just buat tak tahu?. Tunggu dan lihat? Atau bertindak merebut peluang.

Bila ramai yang tak mampu beli rumah, lambakan rumah ini akan menyebabkan over supply. Bila supply lebih daripada demand, benda ni la yang akan berlaku. Tiada siapa nak beli. Dari satu sudut sebenarnya bagus sebab pemaju terdesak dan untuk projek akan datang mereka akan lebih berhati-hati untuk membina rumah yang mampu milik. Kalau tak, duit belanja project dah keluar, rumah pulak tak terjual. Takkan nak bayar business loan semata-mata?

Jadi, PELUANG BESAR sebenarnya adalah kepada orang-orang yang ada duit. Ya, orang yang ada duit. Kalau takde duit lagi pun kalau anda kesedaran mengenai peluang ini pun, dah cukup bagus.

 

1- PELUANG TAMBAH INCOME

 

Masa sekarang ni, peluang tambah income terbuka luas. Jadi, pilih business atau kerja yang boleh bagi extra income setiap bulan. Bila income ada lebih, boleh simpan duit lebih, boleh le mula cari rumah untuk dibeli. Banyak rumah yang below market value ada di pasaran sekarang nie. Kena pandai pilih dan kena ada ilmu nak tahu benda tu.

 

2- BUAT BUSINESS DENGAN MODAL SANGAT MINIMUM

 

Untuk pengetahuan anda, saya dulu pun income kecil semasa memula kerja selepas graduate dari UTM Skudai dalam bidang science computer. Jadi RM 1,800 starting pada tahun 2000. Tapi, saya ligat fikirkan peluang untuk tambah income. Then masa tu saya nampak peluang sebagai part time agent insurance. 

Tanpa fikir panjang dan banyak soal, saya join dan belajar untuk tambah income. Alhamdulillah, dengan modal yang sangat minimum, cuma gunakan lebihan masa kita yang terluang untuk educate orang ramai berkenaan perancangan kewangan. Saya sangat bersyukur sebab jumpa business sebagai perancang
 kewangan di Prudential 16 tahun yang lepas, dengan business insurance nie la saya jana pendapatan dan seterusnya saya mula menyimpan untuk bayar downpayment rumah.

Alhamdulillah, dalam masa 10 tahun, saya berjaya kumpul asset dalam bentuk hartanah dan juga saham amanah. Saya berjaya kumpul asset hartanah sebanyak 16 unit dengan nilai lebih RM 10 juta. Ini tak termasuk pelaburan-pelaburan lain seperti unit amanah.

Apa yang saya buat dengan hartanah terserbut? 

Saya simpan dan saya sewakan. Setiap bulan ada aliran tunai duit masuk yang dibayar oleh penyewa untuk cover bayaran bulanan pinjaman bank. Pada masa yang sama, nilai hartanah saya meningkat dan ada unit yang saya dah jual untuk dapatkan keuntungan dan beli unit hartanah yang lain.

 

3- BAGAIMANA INSURANCE BUSINESS BOLEH JANA PENDAPATAN?

 

Mungkin ramai yang tertanya-tanya, bagaimana kerjaya sebagai agent insurance ni boleh jana pendapatan. Simple je, saya ada buat video untuk anda. Anda tengok dulu video nie.

 

 

 

4- BETUL KE SENANG JE JADI AGENT INSURANCE?

 

Senang ke susah bergantung kepada diri anda. Sebabnya, kalau ikutkan, saya sendiri background computer science dan takde asas langsung buat sales dan marketing, apatah  lagi dalam bidang kewangan. Tapi macam mana saya buat? Simple je. Adat orang tak pandai, kena le belajar. Apa yang dipelajari bukan susah sangat sampai macam nak buat bangunan tinggi. 

Anda tak perlu risau kalau anda tak tahu apa-apa pasal insurance nie, sebab kami akan ajar anda sampai pandai. Bermula dari anda tak tahu apa-apa sampai la anda boleh berjaya.
 Tengok video testimoni dari agent-agent yang dah join ni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5- MACAM MANA NAK JOIN?

 

Senang je. Just click di

 

http://jomextraincome.wasap.my

http://jomextraincome.wasap.my

http://jomextraincome.wasap.my

Saya akan hubungi anda untuk appointment seterusnya saya akan guide sehingga berjaya. Peluang perlu direbut, bukan dibiarkan sahaja berlalu.

Sekian.

Aziz Riadi
Shariah RFP

Agency Manager

Prudential BSN Takaful Berhad

di bawah agency MUQMEEN GROUP - www.muqmeen.com.my

SEBARANG PERTANYAAN, SILA HUBUNGI : 019-323 2121